A grillezés legyen az ízek ünnepe!
A grillezés művészete nem csupán a húsok és zöldségek parázson való megsütéséről szól, hanem egy egész élmény, amely összekapcsolja a barátokat és a családot, ínycsiklandó illatokkal és ízekkel tölti meg a levegőt, és lehetőséget ad a kreativitás kibontakoztatására. Vegyük sorra a grillezés népszerűségének titkait: a házias ízek, a hagyományos receptek szerepe felértékelődik a gyorséttermek kínálatával szemben. A házigazda saját munkája a fő hozzáadott érték, amellyel vendégei számára kíván kedveskedni. A minőségi alapanyagok beszerzése pedig gyerekjáték a Székely Csemege gazdag grillkínálatából.
Ha Székelyföldön a szabadtéri grillezésre vagy a nyári vásárokra gondolunk, mindannyiunknak a miccs, az erdélyi és román konyha legnépszerűbb étele jut eszünkbe. Hasonló receptek más hagyományos balkáni konyhákban is léteznek. Az összetétel azonban régiónként eltérő a felhasznált húsfajták, a fűszerek és a grillezés előtti formájuk tekintetében. Törökországban például ennek megfelelője a „köfte”, egy birkahúsból készült húsgombóc, sajátos ízesítéssel. Nálunk a darált hús sertés- és marhahúsból készül, fokhagymával és szódabikarbónával keverve, ami lágy ízt ad neki.
A térség egy másik grillkedvence a cabanos kolbász, ismertebb nevén cérnakolbász, amelyet juhbélbe töltenek. Karakteres ízvilág jellemzi, tökéletes választás lehet friss zöldségekkel kombinálva reggelire vagy köretek mellé főételként elkészítve. Székelyföldön elsősorban mustárral vagy tormával fogyasztják de bármilyen savanyúság mellé is megállja a helyét. Továbbá kedvező tulajdonsága, hogy főzve és sütve is mennyei a végeredmény.
Ha egy kis csavart szeretnénk bevinni a grillezésbe, akkor a sajtos kolbász garantált siker, amelyet a sajt és a kolbász ízének finom találkozása tesz igazán különlegessé. Ehhez jó párosítás lehet a sonkás és házias kolbász is, amelyeket autentikus ízük tesz igazán feledhetetlenné.
Végül, de nem utolsósorban essen szó a Székely Csemege fenséges marhahúspogácsájáról is. Alkalmazkodunk a nemzetközi konyha kihívásaihoz, azonban szem előtt tartjuk a hagyományos recepteket is, így született meg a húspogácsánk, amely a minőségi marhahús legjavát kínálja karakteres fűszerekkel kiegészítve. Tökéletes választás egy könnyed nyári esti grillpartira, ahol ropogós zöldségekkel, szószokkal koronázhatjuk e világbajnok ételt.
A grillezés nagyszerűsége a személyre szabhatóságában rejlik, mindenki a saját elképzelése szerint alakítja, kísérletezik új technikákkal vagy ízekkel. Továbbá megadja számunkra a meghitt pillanatokat és ezen túl, még egészségünkre nézve is kedvező, hiszen a nyílt lángon készült ételek kevesebb zsiradékot tartalmaznak. Frissességük verhetetlen, gazdag zöldségválasztékkal kiegészítve egészséges falatok gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.