Tuti felvágottak hidegtálakhoz
A hidegtálak töretlen népszerűségnek örvendenek az év bármely időszakában, legyen szó egy egyszerű családi vacsoráról vagy ünnepi alkalomról. Ezen ínyencségek esetében a minőségi alapanyagok beszerzésén túl a látvány is kiemelt szerepet kap, ezért a „kreatív kezek” bátran munkálkodhatnak a vendégváró falatok elkészítésénél. Kedvező jellemzője a nevéből is adódik, hiszen a háziaknak nem kell készenlétben állniuk a tűzhelynél, a vendégek érkezési sorrendben falatozhatnak belőle, így tökéletes alternatívát jelent egy állófogadáshoz is. Természetesen mindannyian arra vágyunk, hogy változatos, színes tálat állíthassunk össze, azonban az alapanyagok beszerzése előtt tekintsük át, mely felvágottak a legjobb választások a sikeres végeredményhez.
· Szalámik esetében a sonka és az olasz szalámi a hidegtálak legnépszerűbb szereplői. Könnyen feltekerhetőek, töltelékkel tálalhatóak. Ízviláguk kiválóan illik mustárhoz, majonézhez és különböző sajtokhoz. Az olasz szalámi olajbogyóval, aszalt paradicsommal, articsókával igazán feledhetetlen.
· Főtt sonka: Lágy ízvilág, könnyű szeletelhetőség jellemzi, továbbá remek kombináció érlelt sajtokkal és friss zöldségekkel.
· Füstölt sonka: Karakteres íz, vékony szeletek, amelyek sokrétűen elhelyezhetőek a tálon
· Csirkemellsonka: A sertéshúsból készült finomságok mellé, változatos lehet a csirkemellsonka, szintén felcsavart vagy egyéb sajtokkal való rétegzett formában.
A minőségi fogások beszerzését követően hasznos, ha megtervezzük, hány főre és milyen koncepcióban szeretnénk megalkotni a hidegtálat, hiszen „majdnem” a tálaláson múlik minden.
· Rendezés és rétegezés: A felvágottakat sajtokkal rétegezhetjük, majd kisebb háromszög alakú szendvics formákra vághatjuk őket. Fogpiszkáló segítségével kis falatokat készíthetünk, amelyre szőlőt, sajtot, olajbogyót is tűzhetünk.
· Díszítés: A friss zöldségek mellett használjuk bátran fűszernövényeket is, amelyek azon túl, hogy látványosak, ízletesek is.
· Színek szerepe: A színes tálak kisgyermekkortól vonzóbbnak bizonyulnak az emberek számára, mint az egyhangú ételek. Ehhez használjunk paprikával vagy pestóval ízesített sajtokat, paradicsomot, retket, amelyek színvilága vonzóvá teszi a hidegtálat.
A hidegtálak elkészítése mindig új és új ötleteket hordoz magában, tekinthetünk rá előételként is, valamint gazdag tartalommal egy kiadós lakoma főfogása is lehet.