Amit a hús fagyasztásáról tudni érdemes
Blogbejegyzésünkben egy igazán napirendi kérdést, a húsok fagyasztásának körülményeit igyekszünk körbejárni. Hiszen mindannyian rendelkezünk információval, tapasztalattal is ezen a téren azonban hátha szembejön most is egy-két jó ötlet!
A régi időkben az emberek kizárólag idény zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottak. A húsok tartósítását pedig füstöléssel és szárítással tudták megvalósítani. A „hűtve tárolás” fogalma pedig akkoriban még pincékben, ásott vagy fúrt kutakban valósult meg.
A modern kor számára a fagyasztás megannyi lehetőséget kínál az ételek tartósítását illetően, azonban ahogy minden más eljárásnál itt is körültekintőnek kell lennünk. A fagyasztás megakadályozza az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását, azonban a húsok színe, állaga, íze változatlan marad. Szakértők szerint az állandó -18 oC biztonságos körülményeket teremt a tárolásra, hiszen ezen a hőfokon a penészgombák, baktériumok inaktiválódnak.
Kiemelten fontos, hogy mindig friss húst válasszunk, ha fagyasztásban gondolkodunk. Ezenfelül még számba veszünk néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni a tárolás során:
Kezdjünk a porciózással! Érdemes átgondolni a húsok csomagolásánál, hogy egy adagba mekkora mennyiség kerüljön, ez feldolgozásnál segíti a munkát.
Fagyasztózacskó használata hasznos, amelyet lehetőségünk szerint légmentesen zárjunk le.
A címkézés sokszor plusz munkának tűnhet, azonban hosszú távon megtérül és praktikus. Hiszen látjuk a hús fajtáját, a fagyasztás időpontját!
Minden húsnak más és más a javasolt fagyasztási ideje! Ugyan a mélyhűtő a mi kényelmünket szolgálja, azonban gondos odafigyelést igényel, hogy figyeljünk a fagyasztási időre, egészségünk érdekében!
Nézzünk meg néhány iránymutatás a fagyasztási időről: A sertés és a csirke akár 12 hónapig is fagyasztható addig a marhahús10 hónapig. Darált húsok esetében pedig lényegesen rövidebb a felhasználhatóság: 3-4 hónap után javasolt az elfogyasztásuk. A sütni való hurkánál pedig csupán 1-2 hónap az, ami nem ront az élvezeti értékén.
A felolvasztásnak három biztonságos módja ismert: a hűtőszekrény, a hideg vízben vagy a mikrohullámú sütő. Vitathatatlanul a húsok tápanyag és állagmegőrzése szempontjából a legjobb döntés lehet a lassú, biztonságos kiolvasztás a hűtőszekrényünk polcán. A kiolvasztott húst lehetőség szerint tanácsos minél előbb felhasználni.
A húsok állagát, élvezeti értékét, tápanyagtartalmát szem előtt tartva a legbiztonságosabb megoldás lehet a friss hús lefagyasztása, annak a megfelelő időszakon belüli feldolgozása és elfogyasztása.